El GTER va celebrar ahir al Parlament la Setmana Mundial per l’Harmonia Interconfessional- Xè Aniversari del GTER

El Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), el dia 11 de febrer del 2015, ha aplegat al Parlament de Catalunya un centenar de persones de diverses religions per celebrar la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional promulgada per Nacions Unides.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, els ha demanat que no deixin de treballar per mantenir la convivència i enfortir la cohesió social, i al GTER que continuï sent “l’aixopluc que eviti una societat dividida per motius religiosos”.

A més de la presidenta, han intervingut l’actual president del GTER, Guillem Correa, el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, i el director del Comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Ignasi Garcia Clavel. També han assistit el secretari primer, Pere Navarro, els diputats Maurici Lucena (PSC), Fernando Sánchez (PPC) i Glòria Renom (CiU), així com els representants de les diverses confessions que integren el GTER, que han expressat el seu compromís per continuar afavorint la convivència ciutadana.

10 anys

Ja fa més de deu anys que el GTER treballa per l’harmonia, l’entesa i la col·laboració entre religions. L’esdeveniment d’avui ha representat alhora la cloenda del seguit d’actes programats per celebrar el seu 10è aniversari, que es van iniciar el passat mes de juliol al Palau de la Generalitat amb un acte central de celebració en què van participar el president i la vicepresidenta del Govern, Artur Mas i Joana Ortega, respectivament.

El GTER és avui a Europa una referència com a entitat pionera a la península ibèrica, integrada per representants d’institucions interreligioses que fan del seu diàleg interreligiós la base d’una pedagogia abocada a l’acció. En formen part  l’Església Catòlica, la Comunitat Evangèlica, l’Església Ortodoxa, la Comunitat Musulmana, la Comunitat Jueva i, mitjançant el Consell Interreligiós, també s’integren altres religions presents a casa nostra.

La primera App interreligiosa

En aquest acte al Parlament, el GTER ha aprofitat per presentar oficialment la primera aplicació (App) de diàleg Interreligiós que existeix a Europa. La nova aplicació GTER, gratuïta i accessible des del mòbil, permet resseguir l’actualitat de la programació de les activitats interreligioses de caràcter públic que tenen lloc a Catalunya.

La podeu descarregar directament (per Android o Iphone) a:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.comsom.gter

https://itunes.apple.com/es/app/id956558158?mt=8

Nota de premsa:

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/280318/ca/gter-celebrar-parlament-setmana-mundial-lharmonia-religiosa.do

Programa PDF_Prograna Jornada de la Setmana Mundial Harmonia 11 02 2015

Les intervencions polítiques les podeu trobar al canal: https://www.youtube.com/user/grupdereligions

Resum ponències

La creació del GTER, un nou paradigma d’acció”, Llum Delàs

El GTER és un grup cohesionador d’identitats plurals en la recerca del bé i en la casa comuna.  Un grup que reconeix la qualitat de ser diferents i, a l’hora, amics.
Aquest deu anys han estat possibles gràcies a unes mans plenes d’esforços per acollir-nos. Un enxamplar la pròpia tenda per a construir una tenda ben ampla, basada en las causes nobles, on tots ens hi trobem reconeguts, valorats. Una veu comuna on proclami la Pau en lloc de la guerra, el perdó en lloc de la venjança i a on es deixi d’utilitzar el nom de Déu en va.

“Límits, Llibertat d’Expressió i Llibertat Religiosa”, Antoni Matabosch

Resumiria el que he dit amb les quatre frases amb les que iniciat la xarrada.
Jo no sóc Charlie-Hebdo
Jo estic a favor de la llibertat d’expressió
Jo estic, però, en contra de ferir greument els sentiments profunds de les persones, inclosos els sentiments religiosos
i jo estic en contra, no faltaria més, de tota violència, sigui agressiva, sigui reactiva, de revenja.
La llibertat d’expressió ha de tenir límits, per raons de convivència i de respecte mutus. Fem servir una doble mesura: criminalitzem, amb raó , el fascisme, l’antisemitisme… I permetem tranquil·lament les injúries a la religió.
Les normatives legals actuals en general limiten certs casos d’ injuries, però mai hi ha condemnes.

Què podem fer tots junts”, Fàtima Ahmed

La diversitat religiosa no és una qüestió de voler o no voler, sinó que és una realitat.
Hi ha coses comunes i coses que ens separen. I és important valorar una cosa, com l’altra.
Hem de treballar plegats perquè és el futur, no hi ha un altre camí.
La implicació necessària en el nostre espai immediat és fonamental per construir aquest país: tots som constructors d’aquesta societat.