MANIFEST CONJUNT DE TOTES LES RELIGIONS DAVANT EL COVID-2019

Barcelona, 21 d’abril 2020

El GTER/Consell Interreligiós de Catalunya format per les següents organitzacions, federacions i institucions religioses:

Església Catòlica, Conferència Episcopal Tarraconense; Església Evangèlica, Consell Evangèlic de Catalunya; Comunitat Musulmana, Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya i Federació Consell Islàmic de Catalunya; Església Ortodoxa, Església Ortodoxa Sèrbia; Comunitat Jueva, Comunitat Israelita de Barcelona; Comunitat Budista, Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes; Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies; Comunitat Bahá’í; Comunitat Taoista dirigida pel mestre Yuan Limin ; Comunitat hindú, temple hindú IKSON Barcelona; i Comunitat Sikh; 

I com a membre del Religions per la Pau Europa (RfP), s’adscriu promocionant el següent manifest i donant-li suport:

Ara més que mai, estem junts

Declaració del Consell Europeu de Líders Religiosos sobre la Pandèmia Coronavirus

Europa i el món s’enfronten actualment a una de les majors crisis de la història moderna. El COVID-19 és una malaltia que ha atacat el teixit físic, mental i social de les nostres vides. Desenes de milers de persones estan morint; els sistemes de salut estan sobresaturats; i el mitjà de vida de milers de milions de persones està en perill. És un moment inquietant i espantós per a tothom. Com a persones de fe ens basem en els ensenyaments i la saviesa de les nostres diverses tradicions religioses com a font de refugi i confort i, alhora, celebrem la diversitat religiosa i que, en moments de crisis profundes, la nostra creença comuna en la benevolència i la solidaritat marquin diferència.

El sosteniment espiritual i psicològic és un àmbit en què la religió té una llarga història i molts recursos. Les nostres pràctiques, fes i creences ajuden a sostenir les persones que viuen aquests moments aterridors; i en resposta al distanciament social de les comunitats religioses s’està trobant noves i innovadores formes de fer culte i de celebració conjunta. Com a líders i representants de les comunitats religioses europees nosaltres animem fermament tothom a seguir consells i polítiques governamentals que els ajudin a reduir la transmissió del virus i salvar vides.

Estem plens d’admiració i agraïment envers els metges/metgesses, personal d’infermeria i infinitat d’ajudants que treballen incansablement per assistir els altres, independentment del seu benestar. Preguem per la seva seguretat i la seva força mentre continuen els seus esforços extraordinaris. Les organitzacions i comunitats religioses de tot Europa també donen resposta a les necessitats oferint suport als nostres propis serveis de salut i jugar un paper vital en el suport als membres més vulnerables de les nostres societats. El Consell Europeu de Dirigents Religiosos – RfP (ECRL) és interpel·lat per la resposta d’aquestes persones, que des de la seva fe estan ajudant els altres en aquest moment de més necessitat.

La creença tant en la religió com en la ciència no és antitètica; i agraïm sincerament la comunitat de científics que es troba al capdavant de la lluita mundial contra el virus. Com a comunitat de líders religiosos rebutgem i condemnem fermament les afirmacions que la crisi actual és una forma divina de càstig o de retribució. Aquest pensament equivocat contradiu tot el que creiem i el nostre servei com a tradicions religioses.

L’ECRL actua com a “amic crític” dels governs i de les institucions multinacionals. Estem agraïts als polítics que han respost amb la calma i decisió en el requeriment d’aquesta situació dràstica.

Moltes persones, famílies, mitjans de vida i empreses han tingut vivències extremadament difícils essent afectats negativament. Reconeixem que aquestes mesures són necessàries per protegir els malalts més vulnerables i encoratgem als governs a fer tot el possible per donar suport a tots els afectats per aquestes mesures extremes.

En els últims dies, els líders mundials han advertit dels perills de l’augment de tendències amb alguna evident retòrica política basada en la divisió i la culpa. Les nostres diferents tradicions deixen clar que som tant responsables com dependents els uns dels altres. Com a model, en les nostres accions i unitat fem un rebuig contundent a les ideologies basades en la por i la divisió. Com a líders implicats en les relacions o el diàleg interreligiós i les accions multireligioses, sabem per experiència que som més forts quan estem junts. Creiem fermament que la cooperació entre les fronteres nacionals i entre els països europeus és fonamental per abordar i recuperar-se d’aquesta crisi.

El secretari general de les Nacions Unides, António Gutérres, també ha expressat amb raó les preocupacions significatives sobre aquest tema i l’impacte devastador que el virus podria tenir als països en desenvolupament, on els sistemes de salut són febles i viuen moltes de les persones més vulnerables del món.

També s’ha demanat un cessament mundial dels conflictes armats. Si bé reconeixem que la primera responsabilitat d’un govern és la protecció dels seus propis ciutadans, nosaltres també demanem als dirigents que s’assegurin que aquest problema global rep una resposta realment global; i que no s’oblidin dels països en desenvolupament i de les persones més vulnerables de la nostra comunitat global. L’atenció sanitària, les disposicions i els recursos han de ser repartits uniformement per tot el món, allà on siguin necessaris i hem d’assegurar-nos que ningú no es quedi enrere.

Com a part de la família de Religions per a la Pau, reafirmem l’esperit d’una seguretat humana compartida, que es va subratllar en termes de benestar en la recent Assemblea Mundial de Lindau, i es va donar suport al cessament mundial de tot tipus de violència. També donem suport a la crida de Religions per la Pau Internacional a relacionar-nos amb la “Fe pels drets” en el marc de la resposta al COVID-19.

El terme grec metanoia significa un canvi en els pensaments i accions d’un mateix com a resultat d’una profunda reflexió personal i espiritual. Aquesta crisi ofereix una oportunitat important per reforçar els ponts entre comunitats, governs i societat civil basades en la fe. Com a malaltia,  el COVID-19 no diferencia religió, ètnia o nacionalitat i tampoc no haurien d’haver distincions en l’amor, la compassió, l’equitat i la responsabilitat. Esperem que aquests temps de proves ens serveixi per acostar-nos en comprensió, amor i en solidaritat global.

Rev. Dr. Thomas Wipf – ECRL- RfP President Chief Rabbi Dr. Izhak Dayan – Vice President ECRL- RfP Mufti Prof. Nedzad Grabus – Vice President ECRL- RfP Bishop William Kenney C.P. – Vice President ECRL- RfP H.E. Metropolitan Emmanuel – Vice President ECRL- RfP Mr Jamie Cresswell – Vice President ECRL- RfP Maria Cristina Kaveri Cantoni – President European Women of Faith Network- RfP Emina Frljak – World Interfaith Youth Network- RfP Natia Tsintsadze – European RfP Youth Prof. em. Dr. h.c. Wolfgang Schürer – Honorary President – Religions for Peace Stina Tysk – World Interfaith Youth Network- RfP Dr. Mark Owen – ECRL- RfP Secretary General.

També donen suport a aquest manifest les següents entitats i persones:

 1. Secretariat diocesà de relacions interreligioses de l’Arquebisbat de Barcelona;
 2. Delegació episcopal d’ecumenisme i relacions interreligioses de Terrassa;
 3. Consell Interreligiós de Terrassa;
 4. Punt d’Intercanvi;
 5. La Llum del Nord ACCP;
 6. Comunitat Espai per la Unitat;
 7. Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB);
 8. Asociación Arco Forum;
 9. Asociación Hispano Turca (Casa Turca);
 10. Andreu Estany Ricart, practicant budista;
 11. Brahma Kumaris;
 12. Grup del Carmel Ecumènic i Interreligiós;
 13. Comunitat Carmelites OCD de Badalona;
 14. Jesús Sans i Compte, OCD;
 15. Grup del Carmel Ecumènic i Interreligiós de Badalona;
 16. Fòrum l’Hospitalet – Espai interreligiós;
 17. Grup de Religions i Pau de Cristianisme i Justícia;
 18. Grup de diàleg interreligiós de Lleida;
 19. Unió de Religiosos de Catalunya (URC);
 20. Taula Interreligiosa d’Olot;
 21. Església Cristiana Evangèlica Beraca-Bones Noticies d’Olot;
 22. Associació de Diàleg Interreligiós de Sabadell;
 23. Església Evangèlica Metodista Unida (IEMU)
 24. Grup de Sant Jordi;
 25. Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat;
 26. Taula de Diàleg Interreligiós de Badalona (TDIB);
 27. Fundació Joan Maragall;

(Les adhesions a aquest manifest romanen obertes a grupdereligions@gmail.com i es van actualitzant en la pàgina web del GTER)

Amb la col·laboració de:

Manifest en català GTER_Covid19 Declaració conjunta

Manifest en castellà ManifestoGTERCOVID_CAST